Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Παρατηρητήριο τιμών Κόμικς


- Περί τιμών κόμικς το ανάγνωσμα.. -



Καταρχήν να ξεκαθαρίσω τι ΔΕΝ θα βρείτε εδώ. Ας γλυτώσω το χρόνο σας..

Δεν θα βρείτε πόσο κάνει κάθε κόμικ. (Θα ασχοληθώ με αυτά που ξέρω και παρουσιάζω από το 2004 στο http://www.mycomics.gr/)

Δεν θα βρείτε πόσο θα κοστολογηθεί η συλλογή σας. (Κοστίζει ακριβώς όσο είναι διατεθειμένος να δώσει ο αγοραστής που βρήκατε. Αν δεν σας κάνει ο αγοραστής προσπαθήστε να βρείτε άλλο)

Δεν θα βρείτε αν έχετε στα χέρια σας το πιο σπάνιο περιοδικό της Ελλάδας. (Όποιος το έχει ας μου πει και μένα).

Εδώ λοιπόν θα βρείτε ένα ας πούμε τιμοκατάλογο και τιμές για παλιά κόμικς.

Τιμές που θεωρώ ρεαλιστικές και όχι ληστρικές και υπερτιμημένες.

Τιμές που όταν τις βρίσκω αγοράζω τα κόμικς της συλλογής μου και των φίλων.
Τιμές που μπορείτε να ζητήσετε αν θέλετε να πουλήσετε την συλλογή σας.
Γιατί ένα βασικό κριτήριο όταν παζαρεύετε να αγοράσετε μία συλλογή είναι το εξής :

Θα αγόραζε στην ίδια ή έστω παρόμοια τιμή ίδια περιοδικά από εσάς ο πωλητής ????
Τιμές εν τέλει που δεν θα μετανιώσετε αν πληρώσετε.

Φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις και διακυμάνσεις αλλά αυτές αφορούν μεμονωμένα περιστατικά και τεύχη.

Γιατί όμως αποφάσισα να ξεκινήσω κάτι τέτοιο ?
Απλά συνεχίστε το διάβασμα και παρακάτω :

Αναγνώστης κόμικς για 3+ δεκαετίες, ας πούμε συλλέκτης κάποια (15) χρόνια αλλά κυρίως μέσα στην κοινωνία, την αγορά, το εμπόριο. Ψάχνοντας χρόνια τώρα τεύχη για την συλλογή μου έπεσα σε διάφορους περίεργους τύπους και φάσεις. Τα διδάγματα που αποκόμισα (πληρώνοντας συνήθως) είναι αυτά που θα μοιραστώ μαζί σας.

Σχεδόν κανένα τεύχος δεν είναι σπάνιο και ακατόρθωτο να βρεθεί. Με σύμμαχους την υπομονή και την τύχη, τις γνωριμίες και την…τσέπη σχεδόν όλα τα τεύχη μπορούν να γίνουν μέρος της συλλογής σας.
Αρκεί να αποφύγετε πάσης φύσεως γδάρτες, μαυραγορίτες, πειρατές και το χειρότερο όλων των ειδών τους Μεγαλοσυλλέκτες που βαφτίζουν τεύχη σαν μοναδικά και σπάνια και τα κοστολογούν… όσα χρήματα τους λείπουν.
Μακριά λοιπόν από όπου ακούτε πολλά κεράσια. Μακριά από όπου σας υπόσχονται να βρουν όλα τα τεύχη που ψάχνετε. Μακριά πολύ μακριά αν σας ζητήσουν προκαταβολή !!! γιατί να ξέρεις τα έχω βρει αλλά πρέπει να στείλω πρώτα τα χρήματα κ.λπ κ.λπ.
Βεβαιωθείτε αφενός για την ύπαρξη των τευχών που σας πουλάνε και αφετέρου αν είναι δυνατόν για την κατάσταση τους. Σε περίπτωση μεγάλης αγοράς ζητήστε να σας στείλουν δειγματοληπτικά μερικά από τα τεύχη. Σίγουρα θα πληρώσετε μερικά euro παραπάνω στο ταχυδρομείο αλλά πιθανά θα γλυτώσετε από το να αγοράσετε τεύχη σε άθλια κατάσταση.


Διάφορες διευκρινήσεις :

Σε σειρές με πολλά τεύχη πάνω από 200 π.χ Μίκυ, Ζαγκόρ, Μπλεκ, Αγόρι υπάρχουν οι εξής κατηγορίες :
Το 90% είναι τα τεύχη που θα τα βρείτε σίγουρα στις τιμές που γράφω.
Τα ας πούμε πέντε - δέκα πρώτα τεύχη δεν μπορούν να κοστολογηθούν. Αυτό θα το κάνετε εσείς και η τσέπη σας. Καλό είναι πάντως να φτάσετε σε αυτά αφού συμπληρώσετε ικανό αριθμό τευχών της υπόλοιπης σειράς. Ίσως στο δρόμο να βρεθεί και κάποια ευκαιρία. Όσα περισσότερα τεύχη αγοράζετε μαζικά τόσο πέφτει η τιμή και διαπραγματεύεστε καλύτερα.
Μερικά τεύχη σε κάθε σειρά είναι πιο δύσκολο να βρεθούν. Προσοχή… όχι αδύνατο δύσκολο. Λόγοι για αυτό υπάρχουν πολλοί και ακούγονται περισσότεροι. (χαμένα τεύχη από το πρακτορείο και την διανομή, μαζικές αποστολές στην Κύπρο, εμποροί που τα κρατάνε στην αποθήκη για να ανεβαίνουν οι τιμές, λανθασμένη βιβλιοδεσία που δεν βοήθαγε στην διατήρηση τους κ.α) Δεν είναι της παρούσης και πάλι με αυτά θα ασχοληθείτε αργότερα και στη πορεία της συλλογής σας.

Σε σειρές με λίγα νούμερα 1-25 ισχύει κατά κάποιο τρόπο το αντίθετο.
Τα πιο δύσκολο να βρεθούν είναι τα τεύχη με μεγαλύτερο νούμερο. Απλά καθώς η σειρά δεν τράβαγε το τιράζ μειωνόταν με αποτέλεσμα τα τελευταία τεύχη να κυκλοφορήσουν σε λίγα αντίτυπα.
Παραδείγματα τέτοια ο Δίκαιος, Ο Τζόννυ Λόγκαν, Ο Κοκομπίλ.

Διάφορες περίεργες σειρές που κυκλοφόρησαν πολύ λίγα τεύχη και σταμάτησαν. Βέβαια αυτές σταμάτησαν γιατί δεν άρεσαν άρα γιατί τα ψάχνεις σήμερα ?

Οι τιμές που δίνω αφορούν τεύχη σε καλή και πάνω κατάσταση. Φυσικό είναι να υπάρχουν και τεύχη σε λιγότερη καλή κατάσταση. Τεύχη με ελαττώματα (σκουριασμένους συνδετήρες, φθορά ή ξεθώριασμα στα εξώφυλλα, στραβωμένη ράχη κ.λπ) αυτά βρίσκονται σε χαμηλότερες τιμές και είναι, για μένα, μια πολύ καλή λύση για το κλείσιμο σειρών. Αρκεί βέβαια ο πωλητής να είναι ειλικρινής για την κατάσταση τους.

Η τιμή κάθε τεύχους ΠΡΕΠΕΙ να είναι σε συνάρτηση με κατάσταση του. Ρώτα λεπτομέρειες ζήτησε φωτογραφίες, σαρώσεις για να βεβαιωθείς ότι αυτό που αγοράζεις είναι αυτό που θέλεις να πιάσεις στα χέρια σου. Κυκλοφορούν πολλά σκουπίδια εκεί έξω. Στην ανάγκη ρώτα και κάποιον άλλο που είχε συναλλαγές με τον πωλητή. Δεν ενοχλείς. Όλοι θέλουν να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από μια συναλλαγή. Θετικές ή αρνητικές. Θυμήσου μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις


Ωραία όλα αυτά αλλλά που είναι ο τιμοκατάλογος των comics?



3 σχόλια:

  1. δεν εχετε τιμοκαταλογο για κομιξ ντισνευ τερζoπουλος, μικυ μυστηριο σουπερ μικυ κ φαντομ ντακ και αλλα.επισης θα θελα να ρωτησω αν αναρτησετε καταλογο για περιοδικα ποικιλης υλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εγώ έχω όλη τη σειρά που έβγαινε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '90 τα X - FILES. Αναρωτιέμαι αν έχει κάποια αξία καθώς πλέον δεν συλλέγω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή