Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2010

Συναισθηματική αξία αλλά και χρηματική.

Η φίλη Νίκη Δ. μας έστειλε το παρακάτω mail. Το δημοσιεύω μαζί με την απάντηση του καθώς ίσως να φανεί χρήσιμο σε κάποιον άλλον από εσάς. Φυσικά οποιαδήποτε προσθήκη/συμπλήρωση/διόρθωση καλοδεχούμενη.

Το mail της Νίκης :

Καλησπέρα
Με λένε Νίκη Δ. και αναρωτιόμουν αν μπορούσατε να μου δώσετε κάποιες πληροφορίες...έχω τεύχη κόμικ του 56' έως και 71' αλλά στα πορτογαλλικά.
Η οικογένεια του πατέρα μου ήταν μετανάστες στην Βραζιλία και αυτά τα τεύχη τα είχε ο πατέρας μου και τα αδέρφια του, ο παππούς μου τα εχει δέσει σε 2 δερματινους τομους. ( 3-4 τεύχη σε κάθε τόμο).
Και ερωτώ εγώ τα κρατώ για συναισθηματικούς λόγους...αλλά ΄'εχουν και κάποια χρηματική αξία? δηλαδή συλλεκτική? έχει μέσα και Σούπερμαν αλλά και άλλα λιγοτερο γνωστά...μήπως ξέρετε καποιον που να μπορούσε να τα εκτιμήσει ?
               Σας ευχαριστώ πολύ και θα χαιρόμουν πολύ να έχω απάντησή σας...
Η απάντηση : 
Καλησπέρα Νίκη ,

Αρχικά ευχαριστώ για τις επισκέψεις στο site μας καθώς και για τον χρόνο που αφιέρωσες να μας γράψεις.
Σχετικά με τους τόμους που έχεις η άποψη μου διαμορφώνεται από τα εξής δεδομένα στις συλλογές :

1) Η μεγαλύτερη αξία που μπορεί να έχει ένα τεύχος είναι στην χώρα έκδοσης. Δηλαδή τα Ιταλικά π.χ  κόμικς μπορούν να πιάσουν την ψηλότερη τιμή στη Ιταλία.

2) Στα Αμερικάνικα κόμικς όλες οι ξένες εκδόσεις όπως τα Πορτογαλικά που αναφέρεις θεωρούνται επανεκδόσεις και στοιχίζουν κλάσματα της αξίας που έχει το γνήσιο Αμερικάνικο.

3) Όσα τεύχη είναι δεμένα σε τόμους από ιδιώτη (όχι δηλαδή τόμοι που κυκλοφόρησαν από τον εκδότη) θεωρούνται ελλατωματικά και στοιχίζουν  κλάσματα της αξίας που έχει  το άδετο μεμονωμένο τεύχος.

4) Σε συνέχεια του 3 τόμοι ιδιωτικής βιβλιοδεσίας που έχουν απλά τυχαία τεύχη δεμένα μαζί στοιχίζουν λίγότερο  από το αν είχαν συνεχόμενα τεύχη κάποιας σειράς.

Απ΄ότι βλέπεις τα δικά σου ταιριάζουν σε όλα τα παραπάνω δεδομένα. Τιμή συγκεκριμένη δεν μπορώ να σου πω καθώς η κοστολόγηση ξένων εκδόσεων και γενικά τευχών που δεν συλλέγω/γνωρίζω δεν είναι σωστό να γίνει από μένα.                     
Μπορώ όμως να σου πω ότι ένα τεύχος Superman εποχής ~65-71 στην αυθεντική του έκδοση και σε μέτρια προς καλή κατάσταση κοστίζει 3-5 $. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη πιστεύω ότι μπορείς και μόνη σου να βγάλεις  συμπέρασμα για το κόστος των τόμων το όποιο μάλλον δεν ξεπερνάει την συναισθηματική τους αξία προς εσένα.

2 σχόλια:

  1. Τα κόμικς αυτά μόνο στη Βραζιλία μπορούν να πωληθούν και μόνο οι πιθανοί αγοραστές εκεί μπορούν να διαμορφώσουν τιμή αν φυσικά πρώτα έχουν σαφή μαρτυρία των τόμων αυτών (φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας και λεπτομερή περιγραφή των τίτλων και τα νούμερα αυτών με χρονολογίες).
    Ισως σε ελληνικά λεφτά (ευρώ δηλ.) 3-5 ευρώ το τεύχος όπως σωστά είπε ο Κος Διευθυντής του mycomics.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίζω η καλή μας φίλη Νίκη να μήν έχει την αυταπάτη (που έχουν συνήθως εκείνοι που δεν έχουν μεράκι και αγάπη για τα κόμικς) ότι μπορεί να έχει στη κατοχή της θησαυρό (δηλ. αντικείμενο μεγάλης αξίας που άμεσα ρευστοποιείται και έχει μεγάλη ζήτηση).
    Η αξία τους είναι απόλυτα προσωπικά συναισθηματική και ευθέως ανάλογη των αισθημάτων της Νίκης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή