Βλέπω από καιρό σε καιρό σε site και Blog κόμικς για πώληση που ο πωλήτης αναφέρει ότι κάποια σελίδα έχει αντικαταστασθεί με φωτοτυπία. Συνηθισμένη πρακτική που δίνει την ευκαίρια σε κάποιον να αποκτήσει ένα τεύχος που του λείπει. Δεν παύει όμως να μειώνει, σχεδόν να μηδενίζει την πραγματική χρηματική αξία του τεύχος.
Επειδή σίγουρα θα βρεθούν "πονηροί" που τάχα θα ξεχάσουν να αναφέρουν την φωτοτυπία αλλά και "απρόσεχτοι" που δεν θα την αντιληφθουν...
Το blog μας θα κάνει μία κοινωνική προσφορά (χα) στους απανταχού συλλέκτες !!
Πως θα ξεχωρίσετε λοιπόν αν ένα τεύχος έχει φωτοτυπημένες σελίδες ή εξώφυλλα. Αναφέρομαι κυρίως στις καλές δουλειές που έγιναν με σύγχρονα μηχανήματα.
Να τι πρέπει να ελέγξετε ώστε να ξεχωρίσετε από την πιό απλή φωτοτυπία μέχρι την πιο εξελιγμένη.
- Τύπος και ποιότητα χαρτιού. Τις περισσότερες φορές το χαρτί είναι απλό φωτοτυπικό λίγων γραμμαρίων. Με διαφορά στην υφή από το τυπογραφικό. Πιό λευκό στα σημειά που δεν έχει τυπωθεί κάτι πάνω. Λιγότερο τραχύ και πορώδες. Ο πιό εύκολος νομίζω τρόπος να το καταλάβετε.
- Ποιότητα μαύρου. Το μαύρο δεν είναι βαθύ. Έχει μια πιο ανοικτή απόχρωση.
- Ύπαρξη επίστρωσης/γυαλάδας. Αν το δείτε με κλίση θα υπάρχει (πιθανά ιδίως στις πιο καινούργιες εκτυπώσεις) μια γυαλάδα. Αυτό είναι χαρακτηριστικό της εκτύπωσης από Laser εκτυπωτές και φωτοτυπικά. Από τους πιό σίγουρους τρόπους να βεβαιωθείτε.
- Έλλειψη συμπτώσεων στην εκτύπωση. Ο καλλιτέχνης της κόπιας βιάζεται συνήθως. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι εκτυπωμένες σελίδες να μην "πέφτουν" σωστά στην σελίδα. Μένουν έτσι κενοί χώροι στα περιθώρια της σελίδας. Στο σημείο που σταματάει το εκτυπωμένο με ότι χρωματική απόχρωση είχε η φωτοτυπημένη σελίδα και μένει ατύπωτο απλό χαρτί. Σε εκείνο το σημείο είναι φανερή η διαφορά χρώματος του χαρτιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου