Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Τεύχος σε καλή κατάσταση… αλλά από τόμο.

Kατόπιν λαϊκής απαίτησης ένα ακόμα θέμα σχετικά με τις καταστάσεις των κόμικς και τι πρέπει να ξέρουμε για να την πατήσουμε λιγότερο (το καθόλου είναι αδύνατο)

Τα προηγούμενα μας θέματα έγιναν δέκτες πολλών επισκέψεων οπότε κρίναμε ότι οι πικραμένοι αγοραστές κόμικς είναι πολλοί. Να λοιπόν κάτι ακόμα για αυτούς και εμάς.
Αφορμή για το σημερινό θέμα πήραμε από πού αλλού παρά από περιγραφές που υπάρχουν σε site δημοπρασιών. Εκεί εμφανίστηκε τελευταία (?) το περίφημο «Τεύχος σε καλή κατάσταση από τόμο» ή ΑΠΟΔΕΤΟ . Ανύπαρκτο σαν κατάσταση και μάλλον αδύνατο.

Για να το εξηγήσουμε περιγράφω συνοπτικά τα δύο πρώτα βήματα για την δημιουργία ενός τόμου ιδιωτικής συλλογής όπως τα έχω δει στην πράξη. Μετά θα αποφασίσετε μόνοι σας αν είναι δυνατό να είναι σε καλή ή πολύ κατάσταση και από τόμο.

Βήμα πρώτο : Τοποθετούμε τα τεύχη σε σειρά και τα στοιχίζουμε. ΚΟΒΟΥΜΕ (ξακρίζουμε) τις άκρες πάνω κάτω και δεξιά ώστε όλα τα τεύχη να έρθουν στις ίδιες διαστάσεις. Προσπαθούμε να μην πειράξουμε τυπωμένα μέρη και να μείνουμε στα περιθώρια των σελίδων.

Βήμα δεύτερο :Αφού πιάσουμε τα περιοδικά σε πρέσα (σφιγκτήρες) στοιχισμένα πρέπει να κοπούν -πριονιστούν (βαθιά) οι ράχες για να ακολουθήσει το δέσιμο με κόλλα και κλωστή σε τόμο. Για περισσότερες λεπτομέρειες μία έρευνα στο Google θα σας φωτίσει περισσότερο.

Εδώ θα γίνει ο διαχωρισμός για την κατασκευή των τόμων από τον εκδότη π.χ Ποπάυ, Πολεμικά, Κατάκτηση της Δύσης, Μπλεκ, Ροντέο κ.λπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις το κόψιμο της ράχης είναι λιγότερο βαθύ. Αυτό γιατί μπαίνει μόνο κόλλα καθώς δεν τους νοιάζει η μακροημέρευση του τόμου. Η διαφορά είναι ότι η κολλά συνήθως ξεραίνεται και φεύγει με αποτέλεσμα ο τόμος να διαλύεται εύκολα. Επίσης καθώς δεν έγινε κόψιμο και δέσιμο η καινούργια ράχη στηρίζει και στηρίζεται μόνο στα εξώφυλλα. Όσοι έχουν δει τόμους, Μπλεκ και Ροντέο θα καταλάβουν. Τα τεύχη αυτά είναι με συρραπτικό στην ράχη και υποφέρουν πολύ μέσα σε τόμο. Αντίθετα Κατάκτηση και Μίστερ Νο πχ. Που είναι εξαρχής δεμένα με κόλλα στη ράχη αντέχουν καλύτερα.

Εδώ λοιπόν αφού σκεφτείτε τα παραπάνω είναι η ουσία. Τα τεύχη πλέον έχουν αλλάξει σε σχέση με την αρχική τους μορφή. Έχουν κοπεί, μικρύνει, κολληθεί και έγιναν τόμος. Τέρμα λοιπόν η καλή κατάσταση του τεύχους.

Αυτός ο τόμος όταν φύγει από τον μερακλή που τον έφτιαξε πέφτει στα δύσκολα. Τα τεύχη χωρίζονται πάλι για να πουληθούν καλύτερα.

Είναι σε όλες τις περιπτώσεις μικρότερα από τα κανονικά, οπωσδήποτε συντηρημένα /ξαναφτιαγμένα στην ράχη. Ανάλογα με το ποιού τύπου ήταν η βιβλιοδεσία η συντήρηση θα είναι από απλή ταινία με λίγη κόλλα (και άλλη) από μέσα έως ότι μπορεί να φανταστεί ο καθένας. Χαρτοταινίες, σελοτέηπ, μέχρι και χανζαπλάστ έχουν εμφανιστεί !!!.

Ότι και να μπει όμως δεν μπορεί να καλύψει τις φθορές κατά μήκος της ράχης. Είναι από τα σημεία όπου ήταν κολλημένη με τα άλλα φύλλα του τόμου.

Τίποτα δεν μπορεί να καλύψει αυτά εκτός από το Photoshop για να φανεί καλύτερο το τεύχος στην σάρωση. Αυτό βέβαια μέχρι να το πιάσει ο νέος αγοραστής στα χέρια του.

Η προσωπική μου άποψη ?

Ναι αγοράζω τεύχη βγαλμένα (απόδετα) από τόμους. Αρκεί να γίνει σωστά η περιγραφή και η παρουσίαση. Ναι, εάν η συντήρηση έχει γίνει σωστά. Ναι, αρκεί η τιμή να είναι καλή. Εκτίμηση μου τουλάχιστον 40% κάτω από το κανονικό τεύχος.



Μερικά παραδείγματα από τεύχη αποσπασμένα από τόμο σίγουρα όχι καλής κατάστασης.

Μπλεκ αποκολλημένο από τόμο του εκδότη

Όμπραξ αποκολλημένο από τόμο ιδιωτικό. Εμφανώς μεγαλύτερη φθορά κατά μήκος της ράχης

2 σχόλια:

  1. Είναι πολλοί εκείνοι που αγοράζουν ή πουλάνε ή ανταλλάσσουν τέτοια τεύχη. Σαν άνθρωπος που έχει στην κατοχή του πάνω από 15.000 έντυπα, νομίζω ότι μπορώ να έχω σχηματίσει άποψη! Ξυπνήστε, φίλοι! Επιτέλους, δηλαδή! Κάθε έντυπο το οποίο έχει αλλοιωθεί η αρχική του κατάσταση, έχει χάσει και το ήμισυ τουλάχιστον της αξίας του! Συνεχίζει να είναι συλλεκτικό το περιεχόμενό του (με την προϋπόθεση ότι δεν έχει αλλοιωθεί και αυτό) από την άποψη ότι μπορεί να περιέχει μια σπάνια ιστορία, σκίτσο, φωτογραφία κτλ. Κάποιοι φίλοι μου αγοράζανε τόμους κολλητούς από κάποια κόμικς, επειδή τους έλειπε ένα από τα τεύχη που περιείχαν. Ξεκολλούσαν τα τεύχη και αφού κρατάγανε αυτό που δεν είχαν, τα υπόλοιπα τα πουλούσαν ή τα αντάλλασαν (το εξώφυλλο βέβαια του τόμου πήγαινε στα σκουπίδια). Μεγάλη αμαρτία! Ρωτήστε σήμερα αυτούς που ψάχνουν να βρουν τόμους του περιοδικού "Κατάκτηση της Δύσης"! Πολύ απλά, δεν υπάρχουν. Γιατί κάποιοι χαζοί έμποροι, πιάσανε και αφαιρέσανε τα τεύχη από τους τόμους και πετάξανε τα εξώφυλλα! Μα κάποια περιοδικά δεν τα κυνηγάς μόνο για να διαβάσεις τα περιεχόμενά τους, αλλά και για την σπανιότητα της έκδοσής τους! Άλλη συλλεκτική αξία έχει ένας τόμος, άλλη ένα τεύχος και φυσικά άλλη (κατά πολύ μικρότερη) ένα τεύχος βγαλμένο από τόμο! Όχι άλλα τέτοια λάθη... Ήμαρτον πια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για μένα η σειρά που προτιμώ να έχω τα τεύχη στην συλλογή μου είναι :
    Κανονικό ολόκληρο τεύχος
    Τόμος με ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ τεύχη και εξώφυλλα
    Τεύχος από τόμο σε ανεκτή κατάσταση.

    Δυστυχώς οι εκδότες με τον τόμο έβρισκαν απλά μια ευκαιρία να εκδόσουν κάτι με λίγα έξοδα.
    Παράδειγμα τόμου που άξιζει η συλλογή (εφόσων βέβαια δεν υπάρχουν τα τεύχη) είναι οι τόμοι Μπλεκ, Ροντέο, Μίστερ Νο του Ανεμοδουρά. Είχαν αρίθμηση, εξώφυλλο σχεδιασμένο από την αρχή (εστω και ξαναχρησιμοποιημένο) και το κυριώτερο συνεχόμενα τα τεύχη μέσα ΜΕ ΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ τους. Οπότε με ένα τόμο έκλεινες 3 κενά στην συλλογή σου !!!. Οι τόμοι της Μαμούθ το ίδιο τουλάχιστον στα καλά της. Η Κατάκτηση της Δύσης στην αρχή, ο Σκορπιός οι Υπερήρωες της ήταν όλα τόμοι που αξίζαν.
    Στο άλλο στρατόπεδο του "ότι να είναι" είναι αρκετοί οι συμμετέχοντες. Κορυφαίος ο Καμπανάς με τα Marvel Comics του, το Φάντομ , τον Σεραφίνο και σχεδόν ότι άλλο έβγαζε. Τόμοι με τυχαία τεύχη χωρίς σειρά και εξώφυλλα. Τους τυχαίους τόμους τους είδαμε πρόσφατα και από τον Τερζόπουλο. Τι να μαζέψεις από αυτά και πως να τα βάλεις στην συλλογή σου ?
    Υ.Γ
    Οι τόμοι της κατάκτησης που μακελεύτηκαν αργότερα πρέπει να ήταν φτιαγμένοι από τρίτους (εκδότες ή διακινητές). Έχω πετύχει μέχρι τέτοιο τόμο με διπλό εξώφυλλο στον τόμο και φυσικά 2 τυχαία τεύχη μέσα. Όλοι αυτής της κατηγορίας ήταν "Kinder έκπληξη" το έπαιρνες και δεν ήξερες τι τεύχη θα είχε μέσα. Ευτυχώς δεν βάζαν πολύ κόλλα οπότε έβγαιναν τα τεύχη σχετικά εύκολα. Εδώ δεν μπορώ να κατηγορήσω τον έμπορο. Το βλέπεις ζυγίζεις την τιμή και αποφασίζεις. Το ίδιο και οι δημοπράτες που ακολουθούν αυτή την πρακτική. Αρκεί όπως είπα και στο κύριως Post η περιγραφή να είναι πλήρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή