Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Ποιό είναι το αυθεντικό ;; (ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ # 1)

Σε αυτό το βίντεο φίλοι των κόμικς βλέπουμε τη σύγκριση του πρωτότυπου τεύχους # 1 του περιοδικού-κόμικς ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ (των εκδόσεων ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ) απο τον Ιούλιο του 1966 με μία ανατύπωση του ιδίου τεύχους μετά απο τρείς σχεδόν δεκαετίες απο την ίδια εκδοτική εταιρεία.. επειδή πολλοί λαθεμένα νομίζουν την ανατύπωση για το αυθεντικό-πρωτότυπο, σε αυτό το βίντεο λύνονται όλες οι απορίες και οι μύθοι για την αυθεντικότητα του περίφημου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ # 1


5 σχόλια:

  1. Η ανατύπωση του 1ου τεύχους παρουσίαζε ηθελημένα αυτές τις διαφορές. Λίγες ημέρες πριν την κυκλοφορία του τεύχους 1450 ο Τερζόπουλος προανήγγηλε στα έντυπά του την κυλοφορία της ανατύπωσης. Θυμάμαι ότι ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι κάτοχοι του αυθεντικού τεύχους δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την αξία του τεύχους που έχουν στην κατοχή τους διότι η ανατύπωση θα έχει μια σηματική διαφορά. Τελικά οι σημαντικές διαφορές ήταν αρκετές. Αν το ήθελε πραγματικά Ο Τερζόπουλος θα μπορούσε να δημιουργήσει μια πιο καλή ρέπλικα με μοναδική ίσως διαφορά μόνο στην ποιότητα του χαρτιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και να το ήθελε πραγματικά δεν μπορούσε γιατί έπρεπε να χρησιμοποιήσει τα ίδια εκτυπωτικά μηχανήματα και μελάνια και τα ίδια χαρτιά, πράγμα αδύνατον μετά απο τριάντα χρόνια.. το όλο εγχείρημα ήταν καλή ιδέα σαν διαφημιστική-συλλεκτική (υποτίθεται) προσφορά του τότε και μιάς και οι υποψήφιοι αγοραστές δεν είχαν καμμιά ιδέα πώς ήταν παραγματικά το αυθεντικό, το αγόρασαν.. φανταστείτε να κάνει κάτι αντίστοιχο με το ΚΟΜΙΞ #1.. να το διαφημίσει σαν γεγονός καιρό πρίν και μετά να το κάνει.. δεν θα πουλήσει στους νεότερους που δεν έχουν δεί ποτέ τους το αυθεντικό ΚΟΜΙΞ #1 ?? ..και πάλι το καινούργιο αυτό αντίγραφο δεν θα είχε καμμιά ομοιότητα με το αυθεντικό γιατί τα τωρινά χαρτιά και εκτύπωση είναι διαφορετικά απο τότε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φυσικά και δε θα μπορούσε να πετύχει το ίδιο χαρτί και μελάνια. Εννοώ ότι αν ήθελε θα μπορούσε να την κάνει στο ίδιο μέγεθος με το αυθεντικό(19*12), θα μπορούσε να αναγράψει τον εκδοτικό οίκο στο εξώφυλλο, να προσεγγίσει το μπορντώ χρώμα του αυθεντικού εξωφύλλου, κλπ.
    Απλά ήθελε οι διαφορές αυτές να υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Kostas στο video παρουσίαση επισήμανε βασικές διαφορές και στις λεπτές γραμμές των σχεδίων.
    Αυτά είναι αποτέλεσμα του μάλλον πρόχειρου τρόπου που έγινε η αναπαραγωγή. Φωτογράφιση ή σκανάρισμα από κάποιο αντίτυπο και εκτύπωση. Το εξώφυλλο τουλάχιστον ήταν προσεγμένο αφού έσβησαν (Photoshop) τα περιγράμματα των αρχικών ετικετών τίτλων.
    Αυτή η τακτική αναπαραγωγής ευθύνεται για τα ασαφή και θολά σχέδια που παρουσιάζονται κατά καιρούς σε εκδόσεις που αντλούν υλικό από παλιότερα τεύχη.
    Κορυφαία παραδείγματα ο συλλεκτικός Μπλεκ και η Περιπέτεια.
    Αξίζει να δει κάποιος σχέδιο από τις αυθεντικές ιταλικές εκδόσεις. Πολύ λεπτομερές και καθαρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ..και σε συνέχεια των παραδειγμάτων, τα σύγχρονα Μεγάλα Μίκυ.. στο τελευταίο τεύχος, εκτός απο την κύρια περιπέτεια που είναι η μεταφορά σε κόμικς της ομώνυμης ταινίας BRAVE, σαν δεύτερη έχει παλιά ανατύπωση περιπέτειας του Μίκυ απο τον δημιουργό Πώλ Μάρεϋ.. σε αυτή τη κατα άλλα εξαίσια περιπέτεια μπορεί να δεί κανείς πόσο πρόχειρη και χάλια ανατύπωση έχει γίνει.. θα είναι πολύ σύντομα θέμα στο επόμενο βίντεο μας (μαζί με τη παρουσίαση δυο επιδιορθωμένων τευχών Μίκυ Μάους # 33)

      Διαγραφή