Σκανάρισμα ψηφιοποίηση και διάσωση των Ελληνικών κόμικς.
Θα προσπαθήσω να το παρουσιασω λίγο.
Η κεντρική ιδέα, όπως γίνεται πάντα, είναι ιδιαίτερα απλή.
Σαρώνουμε τα τεύχη, τα σώζουμε και βοηθάμε στην ψηφιακή διάσωση τους. Αυτό με την λογική ότι το αρχείο θα μείνει κάπου αποθηκευμένο και δεν θα χαθεί ή θα φθαρεί όπως το χαρτί.
Ωραίο εύκολο και αποτελεσματικό. Πολλοί οι οπαδοί αυτής της μεθόδου . Πολλοί αυτοί που το ευαγγελίζονται με κάθε ευκαιρία προσπαθώντας να δημιουργήσουν και άλλους οπαδούς της ιδέας.
Έχουν υπάρξει σοβαρές προσεγγίσεις επηρεασμένες από την αγάπη προς το αντικείμενο. Όπως του Sakis που το επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία που του δίνεται. Αλλά και πολλές φαιδρότητες από γνωστούς τυχάρπαστους με επιδοτήσεις, ΕΣΠΑ και δωρεάν εξοπλισμό για τα μέλη που θα σαρώνουν ακατάπαυστα !!!
Δυστυχώς δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος για αυτό το θέμα. Όσο καλή διάθεση και να υπάρχει όσο χρόνος ελεύθερος να βρεθεί ψηφιοποίηση όλων των τευχών με συγκεκριμένες προδιαγραφές δεν μπορεί να γίνει με τα σημερινά δεδομένα. Άλλος σαρώνει σε PDF άλλος σε JPG. Όλο το τεύχος (c2c) ή τις σελίδες με ιστορίες μόνο ? Μια-μια οι σελίδες ή δύο μαζί αν χωράνε ? Σε τι ανάλυση ? Σε τι μέγεθος αρχείου ? Για να υπάρξει κάποτε ενιαίο αρχείο των τεύχων αυτά πρέπει να είναι τυποποιημένα.
Άντε το σκανάραμε. Μετά πρέπει τα αρχεία που θα προκύψουν να φυλαχτούν σε κάποιο κοινό αποθηκευτικό χώρο. Με ταξινόμηση και δυνατότητες αναζήτησεις. Πολύ απλά λύσεις τύπου issue και rapidshare δεν είναι για αυτή τη δουλειά.
Με τα παλιά και σπάνια τι γίνεται ?
Κάποια τεύχη απλά τα λυπάσαι να τα ξαπλώσεις στον scanner. Σε μένα αυτό είναι βασικό κριτήριο. Θα βγει σώο το τεύχος από την διαδικασία ? Από εκεί και πέρα υπάρχουν και τα τεύχη που τι να κάνουμε δεν τα έχουμε. Αυτά θα μείνουν απέξω εκ των πραγμάτων.
Δεν θα θίξω εδώ καθόλου το θέμα των δικαιωμάτων. Ας μείνει ότι τα τεύχη είναι παλιά από εκδοτικούς οίκους και σειρές που δεν υπάρχουν εδώ και χρόνια. Το μόνο που θα πω είναι ότι η γνωστή μας από το εξωτερικό D.C.P δρα σε καθεστώς «παρανομίας» και υπό την ανοχή των εκδοτών.
Η πρόταση μου γνωστή εν μέρει και ξαναειπωμένη. Την καταθέτω τονίζοντας τις προεκτάσεις που μπορεί να πάρει.
Ας σκανάρουμε λοιπόν λιγότερα τεύχη, στον ίδιο χρόνο, αλλά σε ποιοτικές σαρώσεις. Οδηγοί υπάρχουν στο διαδίκτυο. Ακολουθώντας τους με λίγη βοήθεια από κάποιους πιο εξοικειωμένους ο καθένας με βασικές γνώσεις μπορεί να σαρώσει σωστά.
Ας διαλέξουμε τεύχη πιο "δύσκολα" και σπάνια ή σημαντικά για την ιστορία του τίτλου.
Το βασικότερο όμως όλων ας τα ανεβάσουμε αυτά όπου μπορούμε. Sites, Blog και όπου αλλού. Ας φροντίσουμε να διαδοθούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Όχι μόνο μεταξύ μας. Ας το πάρει και κάποιος τρίτος και ας το δώσει αλλού. Ας μην αναφέρει το όνομα μας. Δεν πειράζει. Αρκεί που εσύ που το σκάναρες ξέρεις και έχεις πραγματικά το τεύχος. Ο αναγνώστης αν μείνει στο χώρο θα την βρει την άκρη ποιός έκανε τι. Αν μπήκε να πάρει και να φύγει τι σε νοιάζει τι νομίζει ?
Ας μπει και το υδατογράφημα του καθενός για να νοιώσει καλύτερα. Σε μια γωνία, στο εσώφυλλο κάπου που δεν βγάζει μάτι. Κάπου που δεν θα είναι η γνωστή χαζομάρα με τα αρχικά σε χρώμα που χτυπάει στο μέσο της σελίδας.
Όλες αυτές οι κινήσεις αν γίνουν θα γυρίσουν πίσω πολλαπλάσιες. Μόνο αν δημιουργηθεί μία συλλογική κίνηση τότε και μόνο τότε ίσως αρχίσει να γίνεται πραγαμτικότητα η βάση των αρχείων. Όπως έγινε στην Αμερική και μόνο εδώ και χρόνια. Γιατί και οι φίλοι μας οι Ιταλοί παρά όλες τις πολλές εκδόσεις τους σε αυτό τον τομέα είναι πίσω σαν εμάς.
Όσο για αυτούς που φοβούνται ότι το σκανάρισμα θα μειώσει την αξία του ίδιου του περιοδικού η άποψη μου όπως διαμορφώθηκε από αρκετό καιρό εμπορικής δραστηριότητας σαν αγοραστής αλλά και σαν πωλητής είναι η εξής
Το σκανάρισμα δεν μειώνει την εμπορική αξία του τεύχους. Άλλοι οι αναγνώστες αποκλειστικά των σκαναρισμένων και άλλοι (εμείς) οι λάτρεις του χαρτιού και της έκδοσης.
Προσωπικά εγώ από τεύχη που τα ψάχνω για την συλλογή μου δεν έχω κατεβάσει και διαβάσει ούτε ένα. Παρόλο που πολλοί φίλοι έχουν σκανάρει και ανεβάσει πολλά.
Αφού κάποια στιγμή θα το βρω :-)).
Μέχρι τότε έχω πολλά να διαβάσω στα ράφια μου. Αντίθετα σειρές που δεν θα τις αγόραζα, κυρίως ξένους τίτλους, τις έχω κατεβάσει και διαβάσει. Πολλές φορές μετά από αυτό έψαξα και αγόρασα το τεύχος. Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η θετική. Βλέπεις δοκιμάζεις και κρίνεις. Οι ξένοι που δίνουν τεύχη γνωριμίας δωρεάν στο internet ή σε σχεδόν τζάμπα τιμή στο μαγαζί δεν είναι κορόιδα. Οι Έλληνες εκδότες θα είχαν πολλά να μάθουν αρκεί να παρακολουθούσαν έστω και από μακρυά πως δουλεύει το marketing των ξένων.
Μεγαλη κουβεντα ανοιξες, και δεν ειναι κατι που το πιανουμε 1η φορα....
ΑπάντησηΔιαγραφήοι θεσεις μου γνωστες, φιλε κωστη. Αισιοδοξος χαρακτήρας γαρ, εχω πιαστει κατα καιρους κοροιδο απο τυχαρπαστους τυχοδιωκτες που χρησιμοποιησαν την ιδεα σαν τυρακι σε φακα, και ομολογω οτι ενηργησα σαν το ποντικακι...
οκ, τα παθηματα, μαθηματα. αλλωστε, μικρος ο χωρος και ολοι γνωριζουμε ολους...τελικα. Η ιδεα ομως πρεπει να παραμεινει ζωντανη. με καθε τροπο, με καθε μεσο. ειναι απιστευτα σαγηνευτικη η ιδεα για μενα, σε 6 μηνες απο τώρα που η αγορα θα κατακλυζεται απο tablet pcs, με οθονη καταλληλη για διαβασμα στον ηλιο(googlaρε notion ink adam και θα με καταλαβεις), να φορτωνω ολη τη σειρα zagor μεσα και να φευγω διακοπες...το χαρτι ειναι λατρεμενο, και πληρωμενο αδρα απο πολλους απο εμας, αλλα, ρεαλιστικα τωρα, ΦΘΕΙΡΕΤΑΙ. Τα ψηφιακα αρχειακια, δεν υποκαθιστουν, αλλα συμπληρωνουν τις συλλογες μας. Πιο ευχρηστα, καταλαμβανουν λιγοτερο χωρο, βοηθουν πολλοι στο μοιρασμα...να συνεχισω και αλλο?
Αλλα...λες οτι δεν εχουν καθιερωθει στανταρτς για τα σκαναρισματα.. Θα συμφωνησω, οντως ο καθενας ακολουθει τη δικια του μεθοδο...οκ, που το μεμπτο?ξεκιναμε με την καλη θεληση ολων να συνεισφερουν. αυτο νομιζω οτι αποτελει τη βαση για ολα τα υπολοιπα..
Παραδειγμα. Ξερεις την προσπαθεια μας εδω και 8 μηνες περιπου στο issuu με τα σκαναρισματα μας, 6 ατομα. καποιοι απο εμας, πρωτοι φορα επιαναν σκανερ. καποιοι δεν εχουν καν τον καταλληλο εξοπλισμο και σχεδον ολοι μας περαν των επαγγελματικων υποχρεωσεων, εχουμε και τις οικογενειες μας. Παρολα αυτα εχουμε μαζεψει μια ταπεινη συλλογη 306(!) τίτλων, απο τα οποια 48 ζαγκορ, 38 μικρα μπλεκ,31 νεο δυν. μπλεκ και ενα σωρο αλλα. οκ, δεν χαρακτηριζονται ολα απο την ποιοτητα της DCP ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ...
Τωρα βλεπω την αξιοθαυμαστη προσπαθεια της GSΤ. Φοβερή ποιότητα σκαναρίσματος, πάρα πολύ καλοί τίτλοι, αλλά πολύ μικρός αριθμός τευχών..
Συμπέρασμα? Για μένα δεν υπάρχει. Ολες οι προσπάθειες είναι αξιόλογες, γιατί όλοι οι καλοί χωράνε...ζηλεύω την ποιότητα της GST αλλά αν καθόμουν να σκανάρω όλο το νεο δυν μπλεκ με αυτα τα πρότυπα, θα τα είχα παρατήσει πολύ πολύ γρήγορα..
Αυτα τα ολίγα απο εμένα. Να ενθαρρύνω και από εδώ μέσα, όσους έχουν το μικρόβιο, να το αφήσουν να εξελιχθεί σε...ασθένεια! Κατα τα άλλα, μακάρι να υπαρξει ενδιαφέρον και συνεργασία ανάμεσα σε όλες τις ομάδες που δραστηριοποιούνται, αυτό που μας λείπει είναι ένα πλάνο...
Θα συμφωνήσω με τον Sakis ότι η κουβέντα που άνοιξες καπετάνιε μου, είναι μεγάλη (και μάλλον ατελείωτη αφού επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο). Αυτό που λείπει είναι ο συντονισμός σε τέτοιες προσπάθειες. Χρειάζεται οργάνωση για να γίνει κάτι πραγματικά καλό και δυστυχώς είναι δύσκολη η απόλυτη ταύτιση απόψεων στο θέμα (ξέρεις εν μέρει και την δική μου άποψη). Πάντως, εάν μπουν κάποια σοβαρά στάνταρτς σχετικά με το ΠΩΣ σκανάρουμε, αλλά και με το ΠΟΙΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ σκανάρουμε, δεν έχω αντίρρηση να συμμετέχω. Νομίζω, πάντως, ότι μια τέτοια κουβέντα πρέπει να γίνει σε ευρεία κλίμακα και μέσα από μια μεγάλη κοινότητα (όπως το Greekcomics για παράδειγμα), έτσι ώστε να συμμετέχουν στην κίνηση και περισσότεροι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και τα περισσότερα πράγματα που έχουν γραφτεί είναι παραπάνω από απλά "αληθή" δεν είχα σκοπό να απαντήσω σε αυτό το μήνυμα απλά για να πω ότι συμφωνώ και να προσθέσω δικά μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓράφω για τις απαντήσεις των φίλων saki και adamsjim. Σίγουρα χρειάζεται ένα πλάνο, εγώ εύχομαι όταν είχα ξεκινήσει να υπήρχε κάτι οργανωμένο και ακόμα εύχομαι να δημιουργηθεί.
Κάτι τέτοιο όμως εκτός από το να γνωρίζεις κάποια -επιτρέψτε μου- παραπάνω από βασικά πράγματα, θέλει χρόνο-διάρκεια και ίσως χρήμα για να διατηρηθεί ένας ιστότοπος. Η δικιά μου επιλογή είναι να διαθέτω τον όποιο χρόνο που έχω στο να σκανάρω. Δε γνωρίζω αν επιλέγω σωστά και δεδομένου ότι θέλω μόνο να προσφέρω, παρακαλώ μη με κρίνεται από την επιλογή μου. Μπορώ να πω πως αν κάποιος θέλει να κάνει κάτι σοβαρό ΚΑΙ αυτό να είναι "για τη ψυχή της μάνας του" εγώ ευχαρίστως να συζητήσω μαζί του και να βοηθήσω.
Φιλε μου δεν ξέρω αν ακούστηκα κριτικός απέναντι στην προσπάθεια σας, αν το έκανα ζητώ συγνώμη και σε κάθε περίπτωση έγινε χωρίς την παραμικρή διάθεση από μέρους μου. Αντίθετα, θεωρώ την προσπάθεια σας, την πιο ολοκληρωμένη, και άξια επιβράβευσης. Συμφωνώ με όσα πρόσθεσες παραπάνω, και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό το "ΚΑΙ" με κεφαλαία που πρόσθεσες εκεί. Δεν ξέρω αν έχω τη διάθεση πλέον να κολυμπήσω σε βαθειά νερά, αλλά είναι παρήγορη η σκέψη ότι θα μπορούσα να απευθυνθώ σε κάποιον αν τελικα την αποκτήσω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμορφη κουβέντα ξεκίνησε και με ενθουσιάζει. Αυτό για τα Ζαγκόρ που γράφτηκε θα έλεγα πως με εκφράζει απόλυτα (ΖΑΓΚΟΡ=ανομολόγητος πόθος, Ιθάκη που όταν την κατακτήσω-ίσως και ποτέ-να αναζητήσω νέους βαρβάρους για άλλες συγκινήσεις). Ο συλλέκτης το ξέρει καλά με τι μεράκι μαζεύει, πόση υπομονή χρειάζεται και τι συναισθήματα τον κατακλύζουν κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης σε ξεχασμένα πρακτορεία τύπου της επαρχίας, παλιές ντουλάπες του πατρικού σπιτιού, σπάνια παλαιοβιβλιοπωλεία κάποιων απόμερων συνοικιών, αραχνιασμένα κουτιά κρυμμένα σε σοφίτες και πατάρια, ή και δενδρόσπιτα (!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ αναγνώστης του internet, από την άλλη, είναι συνήθως νεαρώτερης ηλικίας, μελετητής του μέλλοντος ή απλά περίεργος... Κι αυτόν όμως μπορούμε να τον κερδίσουμε. Όπως θα ξέρετε ίσως φίλοι, είχαμε ξεκινήσει μεγάλη προσπάθεια με ψηφιακή απεικόνιση ολόκληρων τευχών στο group του ΜΠΛΕΚ magazine, με πρωτοστάτες τους Hunter, Θωμόπουλο Π. κι άλλους φίλους. Ελπίζω η ενασχόληση να συνεχισθεί με ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό. Όσο για τα δικαιώματα, τουλάχιστον για το "ΑΓΟΡΙ", ας μη φοβάσθε.
Μπράβο σε όσους σαρώνουν κόμικς, έστω κι αν δεν γίνεται "επαγγελματικά" η δουλειά. Πιστεύω πως αν διαδοθεί προς τα έξω σε λίγα χρόνια θα έχουμε μία τεράστια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη. Εξάλλου σκεφτήτε το έτσι: αν 10.000 φανατικοί φίλοι των κόμιξ που έχουν από μία μεγάλη έως μέτρια συλλογή κόμιξ (ο αριθμός είναι τυχαίος, προσωπικά πιστεύω πως υπάρχουν πολλοί περισσότεροι συλλέκτες) αποφασίσουν να σαρώσουν από ένα μόνο τεύχος ο καθένας, θα υπάρξει στο Internet μία τεράστια ποικιλία τευχών.
ΑπάντησηΔιαγραφή