Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

ΤΡΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΓΗΣ

Αγαπητοί φίλοι του mycomics.gr και φίλοι των κόμικς.
Ένα από τα πρώτα κόμικς που είχα αγοράσει σε πολύ μικρή ηλικία ήταν τα ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ #128 .. Αν και πολύ μικρός (ούτε σχολείο δεν πήγαινα ακόμα) εκείνο το βροχερό βράδυ του 1969 καθ’οδόν για σπίτι, στο μικρό μαγαζάκι του (συγχωρεμένου από καιρό) κυρ-Νίκου ήταν κρεμασμένα στο πάγκο απέξω διάφορα τεύχη από τα γνωστά μας ΔΙΠΛΑΝΗΤΙΚΑ. Ποιος να τα δει εκεί που ήταν τόσο χαμηλά; Για να είμαι όμως πιτσιρικάς τα ξεχασμένα τεύχη έπεσαν ακριβώς στα μάτια μου. Κοντοστάθηκα και η καλή μαμά κοντοστάθηκε και αυτή. Κατάλαβε και μου είπε: Πάρε ένα.. Ναι να πάρω, αλλά ποιο απ’όλα; Όλα φαινόντουσαν ωραία!! Τελικά διάλεξα το τεύχος ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ #128 Το τεύχος αυτό επέζησε στα χέρια μου για πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή το πούλησα από ανάγκη μαζί με αρκετά άλλα τεύχη από ΔΙΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ που είχα μαζέψει με τα χρόνια.. Σε αυτό το τεύχος εμφανίζεται για μια και μοναδική φορά η «Εκπληκτική Περίπολος» (έτσι το μετέφρασαν από το πρωτότυπο DOOM PATROL στα αγγλικά). Στο τεύχος αυτό υπήρχε η πολύ ωραία ιστορία «ΤΡΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΓΗΣ» ( Three against Earth ) που μου άρεσε πολύ. Η πρωτότυπη είχε κυκλοφορήσει στη Αμερική το 1963 και στη Ελλάδα σχεδόν ταυτόχρονα με καθυστέρηση μηνών.
Όταν ήμασταν στην ετήσια έκθεση κόμικς πριν από δύο ή τρία χρόνια καλεσμένος στην έκθεση ήταν ένας ευγενικός σκιτσογράφος. Το όνομα του ήταν Barry Kitson. Ακούραστα ζωγράφιζε για το κοινό και έτυχε να τον παρακολουθώ για αρκετή ώρα. Τον ρώτησα μεταξύ άλλων ποιος τίτλος του άρεσε όταν ήταν πιτσιρικάς και αυτός απάντησε: DOOM PATROL και φάνηκε να ευχαριστήθηκε που κάποιος άγνωστος έλληνας του μίλησε και ήξερε για τον Αρχηγό, το Ελαστικό Κορίτσι, τον Ρομπότ-άνθρωπο και τον Αρνητικό-άνθρωπο πίσω από τη δεκαετία του εξήντα.. Είχα σκοπό να αγοράσω από το εξωτερικό σε επανέκδοση ένα τόμο που περιέχει όλα τα τεύχη της ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΟΛΟΥ από τη σειρά DC ARCHIVES. Τελικά οικονομικών επιτρεπόντων τα κατάφερα και τον αγόρασα και έτσι μπόρεσα να διαβάσω και τις άλλες περιπέτειες της φανταστικής αυτής ομάδας από εκείνη την χρονική περίοδο.Σύνδεσμος Τώρα φτάνουμε στο ζουμί της υπόθεσης.. Αν και η έκδοση αυτή των DC ARCHIVES είναι υπερ-υψηλής ποιότητας και εκτύπωσης, η συγκεκριμένη ιστορία «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΓΗΣ» δεν με ικανοποίησε σε ποιότητα εκτύπωσης. Κάτι μου πήγαινε στραβά στο μάτι. Δεν είχε η εκτύπωση των DC ARCHIVES ( σε αυτή την συγκεκριμένη ιστορία ), τη λεπτομέρεια και την ποιότητα εκτύπωσης που είχαν τα ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ #128 τότε. Για να δω αν είχα δίκιο και ότι η μνήμη μου δεν με απατούσε, έψαξα και βρήκα τις πρωτότυπες σαρώσεις από δύο σελίδες από το εσωτερικό αυτού του τεύχους που είναι και στο mycomics.gr


Ορίστε λοιπόν η απόδειξη (κάνετε κλίκ πάνω στα καρέ για να τα δείτε σε μεγάλο μέγεθος). Συγκρίνουμε το ίδιο καρέ. Το ίδιο και στις δύο εκδόσεις. Η μία είναι η σύγχρονη, της εκδότριας εταιρίας και η άλλη η ελληνική του 1964. Παρόλο που στη ξένη έχω επίτηδες βάλει μεγαλύτερη ανάλυση (και λογικά θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη ευκρίνεια) κοιτάξτε ότι οι γραμμές δεν έχουν την ευκρίνεια και λεπτομέρεια που έχουν οι γραμμές της ελληνικής εκτύπωσης. Φαίνεται αν συγκρίνετε δίπλα-δίπλα τα καρέ στο πρόσωπο της Ρίτας ( Ελαστικό-Κορίτσι ). Προσέξτε μάλιστα στο αυτί της. Εκεί λείπει μια ολόκληρη γραμμή στη αμερικάνικη έκδοση!! Επίσης κοιτάξτε τα περιγράμματα στα φρύδια και στα χείλια αλλά και αλλού. Οι γραμμές είναι χοντρές και ακαθόριστες ενώ στην ελληνική εκτύπωση είναι λεπτομερειακές και ξεκάθαρες. Εκτιμώ ότι αυτό οφείλεται στο ότι η συγκεκριμένη ιστορία δεν υπήρχε σε λιθογραφικές πλάκες ή φίλμ στα αρχεία της DC στην Αμερική και αναγκαστήκανε να την αναπαράγουν σκανάρωντας το ίδιο το παλιό τεύχος με αποτέλεσμα να χαθεί μέρος από τις λεπτομέρειες του σχεδίου παρά τη σούπερ-επαγγελματική ψηφιακή επεξεργασία. Ενώ αντίθετα η ελληνική είναι άπταιστη και αναδεικνύει την ομορφιά του πρωτότυπου σχεδίου γιατί η εκτύπωση έγινε από τις πρωτότυπες πλάκες που ερχόντουσαν από την Αμερική για τις τότε εκτυπωτικές ανάγκες της σειράς των ΔΙΑΠΛΑΝΗΤΙΚΩΝ των Αφών Πεχλιβανίδη. Το παράξενο είναι ότι οι υπόλοιπες ιστορίες στο τεύχος των DC ARCHIVES: DOOM PATROL είναι σε άριστη εκτύπωση και με όλη τη χάρη της πρωτότυπης σχεδίασης και μόνο αυτή η συγκεκριμένη ιστορία υστερεί. Μήπως επειδή στείλανε τις πλάκες στην Ελλάδα και από τότε χαθήκανε; Ποιος ξέρει; Πάντως η εκτύπωση των Διαπλανητικών είναι κορυφαία και το συγκεκριμένο τεύχος ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ #128 κατέχει παγκοσμίως τη τιμή να φιλοξενεί την ιστορία «ΤΡΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΓΗΣ» ( Three against Earth ) σε ποιότητα ανώτερη από οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια. Ακόμα τολμώ να πω ανώτερη ακόμα και από το πρωτότυπο μιας και το χαρτί της ελληνικής έκδοσης ήταν ποιοτικά ανώτερο από το αντίστοιχο αμερικάνικο εκείνου του καιρού (πολτός). Ελπίζω να μην σας κούρασα και τα σχόλια σας καλοδεχούμενα..!!!

3 σχόλια:

  1. Προφανώς και ο άνθρωπος που έκανε το σκανάρισμα του συγκεκριμένου πρωτότυπου τεύχους αντιμετώπισε προβλήματα. Μπορεί να μην είχε καν στα χέρια του το πρωτότυπο τεύχος, αλλά κάποια επανέκδοση ή αντιγραφή του.
    Μπράβο πάντως που το έψαξες τόσο. Αυτές οι αναζητήσεις είναι που κάνουν ακόμα πιο όμορφη την ενασχόλησή μας με το άθλημα!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φίλε adamsjim δεν το έψαξα καθόλου. Την ιστορία αυτή όπως και πολλές άλλες απο τα Διαπλανητικά τις θυμάμαι και όχι τόσο στην πλοκή, αλλά στη λεπτομέρεια εκτύπωσης και συνολικής ποιότητας. ήταν λεπτομερείς και καθαρές οι εδκόσεις αυτές για εκείνη την εποχή και επειδή έχω μάτι που διακρίνει το παραμικρό, μου έκανε εντύπωση πώς αυτή η συγκεκριμένη ιστορία έχει χαμηλή ποιότητα επενέκδοσης συγκρινόμενη με το ελληνικό αντίστοιχο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτά τα τεύχη έχουν υποστεί επεξεργασία για να βγουν στην νέα έκδοση. Πλάκες δεν υπάρχουν κρατημένες και η επεξεργασία γίνεται από τεύχη. Σε πολλές περιπτώσεις ζωγραφίζονται ξανά ολόκληρα panel. Απ΄όσο καταλαβαίνω μια τέτοια περίπτωση εντόπισε το έμπειρο «μάτι» του Θείου Σκρουτζ.
    Με μια μικρή έρευνα στο δίκτυο βρήκα μία τουλάχιστον περίπτωση όπου γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο τόμο.

    Αντιγράφω από το
    http://with-great-power.blogspot.com/2010/06/doom-patrol-archives-vol-1.html

    >> My only complaint with the first Archive edition is that the art reconstruction goes too far in some cases, and there are more than a few panels where it’s clear that there were more lines in the original pencil art. The colors too, especially in the shading of Negative Man’s bandages, are a bit anachronistic in their sophistication. Such is the case with all of the color reprints that Marvel and DC put out, though, and the restoration in this case isn’t any better or worse than what they typically offer.

    ΑπάντησηΔιαγραφή