Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Δεκάδες εξώφυλλα από Παραμυθάκια


Τα παραμύθια ψυχαγωγούσαν και διαπαιδαγωγούσαν για δεκαετίες τα παιδιά. Προφορική λαϊκή λογοτεχνία προερχόμενη από την αρχαιότητα π.χ Αίσωπος που εξελισσόταν με το πέρασμα των χρόνων ακολουθώντας τις εποχές . Ο άρχοντας γινόταν βασιλιάς και μετά πλούσιος νέος.. Ο Δράκος γινόταν κακός άνθρωπος. Το «σκότωσε τα παιδιά» γινόταν «τα έστειλε στην πόλη να δουλέψουν».

Φυσικό επακόλουθο να περάσουν σε έντυπη μορφή. Εκδότες πολλοί και γνωστοί μας. Οι Δαρεμάς, Ρέκος, Αφοί Παπαδημητρίου (Άγκυρα), Λιναρδάτος ο Σαλίβερος ξεκίνησαν από τις αρχές του ΄30 έως και τα τέλη του΄70 (τουλάχιστον με την μορφή που παρουσιάζουμε) να εκδίδουν τα απάντα των παραμυθιών. Οι Αρχαιοελληνικοί μύθοι συνάντησαν τα Κεντροευρωπαϊκής προέλευσης παραμύθια του Άντερσεν και των αδερφών Γκριμ.

Η Μαρμαρωμένη Βασιλοπούλα, η Πεντάμορφη, ο Παπουτσωμένος Γάτος, η Κοκκινοσκουφίτσα, ο Κοντορεβυθούλης , ο μολυβένιος στρατιώτης και η μικρή γοργόνα τυπώθηκαν και βρήκαν τον δρόμο τους για τα Ελληνικά σπίτια. Όταν αυτά εξαντλήθηκαν ήρθε η σειρά της Άπω Ανατολής, των ιστοριών του Νεστραδίν Χότζα, των Ινδών Μαχαραγιάδων, των 1001 νυχτών.

Όλα σε μικρά βιβλιαράκια, φθηνό χαρτί, μεγάλα γράμματα. Λίγες εικόνες από τους γνωστούς μας ,πλέον, σκιτσογράφους. Απτόσογλου, Νείρος, Χρηστίδης στα παλιότερα, Βαλασάκης. Τιμή δραχμές 2 και ύστερα 3,4,6.

Και ύστερα ήρθε η ΕΙΚΟΝΑ, η τηλεόραση, τα Μίκυ Μάους, τα Γέλιο και χαρά, τα Μικρά Κλασσικά Εικονογραφημένα….αλλά αυτά ήδη τα ξέρετε από τις υπόλοιπες σελίδες μας.


Δείτε λοιπόν μια σειρά από εξώφυλλα στην καινούργια σελίδα του www.mycomics.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου