Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Υπεράνθρωπος ή Superman ( ο παλιός ο δικός μας)

Αγαπητοί μου φίλοι!

Πολλά συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνετε.

Σα μεγαλύτερος σας, επιτρέψτε μου να σας διευκρινίσω μερικά πράγματα σχετικά με τον Υπεράνθρωπο ή Superman.

Όλοι εμείς που γεννηθήκαμε πριν το 1950, μάθαμε να διαβάζουμε από τα μικρά περιοδικά τσέπης όπως «Ο Μικρός Ήρωας».

Συγκεκριμένα εγώ ξεκίνησα από την πέμπτη δημοτικού με το περιοδικό αυτό. Πριν την έκδοση του Μικρού Ήρωα όμως, oi ίδιoi εκδότες εξέδιδαν το περιοδικό « Ο Υπεράνθρωπος ». Το περιοδικό αυτό δεν ήταν κόμικς αλλά ιστορίες με κείμενα που περιείχαν και μερικά σκίτσα όπως ακριβός ο Μικρός Ήρωας.

Τι ήταν αυτός ο Υπεράνθρωπος;

Μα ο αμερικάνος Superman στα Ελληνικά. Προερχόταν από άλλο πλανήτη, εργαζόταν ως δημοσιογράφος, αγαπούσε την συνάδελφό του την Έλσα την οποία και παντρεύτηκε. Όταν αναλάμβανε δράση φορούσε την γνωστή στολή που στο στήθος είχε κεντημένο ένα μεγάλο «Υ» και όχι το «S».

Στην παρέα του υπήρχε ο «Κοντοστούπης». Ένας κοντούλης, αστείος, νευρικός τύπος, κάτι σαν τον Λουί Ντε Φινές μικρόν διαστάσεων. Έτσι τουλάχιστον τον φανταζόμουνα.

Μετά τον γάμο του ήλθαν και τα Υπερανθρωπάκια. Ο γιος του ο Κεραυνός και η κόρη του Αστραπή.

Κάποτε ήλθαν σε επαφή με έναν διάσημο ...νεαρό Έλληνα επιστήμονα, τον «Ελ Γκρέκο»! Ο συμπατριώτης μας πετούσε χάρις σε μια δικής του κατασκευής πτητική συσκευή. Μετά από έρευνα και πειράματα, βρήκε το μαγικό υγρό που τον έκανε και αυτόν δυνατό και άτρωτο. Δεν έμενε λοιπόν παρά να συμπεθεριάσει με τον Υπεράνθρωπο, παντρευόμενος την κόρη του Αστραπή.

Όταν άρχισα να διαβάζω Μικρό Ήρωα, ο Υπεράνθρωπος δεν κυκλοφορούσε πλέων, αλλά ήταν πολύ δημοφιλής στους μεγαλυτέρους μου, από όπου και μυήθηκα. Όταν ανακάλυψα την πηγή – το υπόγειο της οδού Λέκκα 22 – έτρεχα και εξαργύρωνα το χαρτζιλίκι μου με τόμους παλαιών τευχών, τόσο του Υπερανθρώπου, όσο και του Μικρού Ήρωα.

Όταν το 1961 οι εκδώσεις ΑΤΛΑΝΤΙΣ κυκλοφορήσαν την σειρά κόμικς «ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΑ» με όνομα του βασικού ήρωα «Υπεράνθρωπος», οι προηγούμενοι εκδότες αντέδρασαν διεκδικώντας αποζημίωση διότι διέθεταν το copyright του συγκεκριμένου ονόματος. Αναγκαστικά λοιπόν η Ατλαντίδα άλαξε το όνομα από Υπεράνθρωπος σε Σούπερμαν.

Με φιλικούς χαιρετισμούς.

Γιάννης Τ.

Ανάβυσσος

1 σχόλιο: